Σε πρώτη φάση αναμένονται ανακοινώσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς ήδη η μέση τιμή Δεκεμβρίου είναι ανεβασμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου και άρα απαιτείται αναθεώρηση του πλαισίου ενισχύσεων που ίσχυε μέχρι και τον Δεκέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 228,7 ευρώ/MWh το Νοέμβριο πήγε στα 235,38 ευρώ/MWh τον τελευταίο μήνα του χρόνο.
Ενέργεια
Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις μια σειρά νέων στοχευμένων παρεμβάσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 70-80% των νοικοκυριών θα επιδοτηθούν. Ουσιαστικά στην περίμετρο ενισχύσεων θα μπουν καταναλώσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, για τον Ιανουάριο, αλλά μόνο για τις κύριες κατοικίες. Επίσης αναμένεται και η αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης με βάση τη μέση τιμή του ρεύματος, όπως καταγράφηκε το Δεκέμβριο. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις αναμένεται τις επόμενες μέρες να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με το νομικό καθεστώς ώστε να προσκρούσει η όποια κίνηση στήριξης στο δίκαιο ανταγωνισμού.
Επίσης σε εξέλιξη είναι οι επεξεργασίες για τη διαμόρφωση των «καναλιών χρηματοδότησης» των παρεμβάσεων αυτών. Στο πλάνο, με βάση πληροφορίες, είναι η αξιοποίηση πέρα από τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ με εκμετάλλευση υπερβάσεων αποζημιώσεις των «κλειδωμένων» Τιμών Αναφοράς για παλαιότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Παράλληλα μετά και τη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζεται και η επέκταση για το νέο έτος της επιδότησης για τους καταναλωτές.
Με βάση πληροφορίες η ενίσχυση θα καθορίζεται ανά μήνα και με βάση τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ σε πρώτη φάση είναι σε επεξεργασία μέτρα για τα νοικοκυριά κι έπονται οι επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι είχαν έκπτωση σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και 40% το Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.
Παρατάσεις
Ήδη πάντως σε σχέση με τις επιχειρήσεις το οικονομικό επιτελείο προχώρησε χτες σε μια κίνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης «πέπλου προστασίας» με την τροποποίηση του καθεστώτος για τη στήριξη επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.
Με βάση σχετική ανακοίνωση, συγκεκριμένα, με την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ1078/30.12.2021 (Β΄ 6367) Απόφαση, τροποποιήθηκε η αρχική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση, παρατείνοντας την ισχύ του καθεστώτος. Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ήΙουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί. Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, "κουρέματα" επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και ενοικίων, που ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα εξεταστούν στο φόντο βέβαια και της ανάγκης για δημοσιονομική ισορροπία.
Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, "κουρέματα" επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και ενοικίων, που ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα εξεταστούν στο φόντο βέβαια και της ανάγκης για δημοσιονομική ισορροπία.
Επίσης πέρα από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, που ήδη προωθήθηκαν, εξετάζεται και η δυνατότητα διορθώσεων στους Κωδικούς Δραστικότητας ώστε να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην περίμετρο προστασίας και βέβαια να ανοίξει η δυνατότητα για παροχή στήριξης σε εργαζόμενους. Αυτή η περίπτωση αφορά ειδικά καλλιτέχνες που εργάζονται σε καταστήματα εστίασης που δεν είναι δηλωμένα ως π.χ. καφωδεία.
Επίσης η περίμετρος σε δεύτερη φάση εξετάζεται να συμπεριλάβει με αναλογικό τρόπο και επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να εξανεμίζονται λόγων των περιορισμών. Επιπρόσθετα η ενεργοποίηση των αυξήσεων σε μισθούς, μέσω των νέων συμβάσεων, της συζήτησης για περαιτέρω άνοδο του κατώτατου ημερομισθίου και μισθού, οι "ανάσες" μέσω των μέτρων για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του "οξυγόνου" που δίνεται στις επιχειρήσεις με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών αναμένεται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση όπως κατέδειξε και η πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πρωθυπουργού. Εκεί τονίστηκε vis a vis των θεμάτων ακρίβειας που καίνε τα νοικοκυριά το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων που ισχύει για φέτος.
Καμπανάκι κινδύνου
Την ίδια ώρα , πάντως, τον προβληματισμό επιχειρήσεων της μεταποίησης να περιορίσουν ή και να αναστείλουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις τους και τις εξαγωγικές δραστηριότητές τους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας επηρεάζουν σημαντικότατα την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές, μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Δημήτρης Μαθιός, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σε συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας με την διοίκηση του Συνδέσμου.
Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου ενώ γνωστοποιείται ότι ο κ. Μαθιός παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του ΣΒΑΠ στο οποίο προτείνονται οι παρακάτω λύσεις εν όψει της διαμόρφωσης μέτρων παρέμβασης της κυβέρνησης:
«Υπό τις παρούσες συνθήκες οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αναγκάζονται να περιορίσουν ή και να κλείσουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις τους. Ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές καθώς το ενεργειακό κόστος αποτελεί υψηλό μερίδιο του κόστους παραγωγής και δραστηριότητας τους. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι οι πιο εκτεθειμένες στις δραματικές αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου» ανέφερε ο ΣΒΑΠ.
Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που ουσιαστικά με παλινωδίες εδώ κι ένα χρόνο έχει υποχρεώσει την εστίαση να «λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς την παραμικρή στήριξη».
«Κύριοι της κυβέρνησης, ο κλάδος μας συνολικά, αλλά κυρίως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σας απευθύνουν ύστατη κραυγή αγωνίας. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και – επιτέλους – πράξτε τα αυτονόητα» αναφέρει ο Κύκλος και εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης, για τους χειρισμούς της ενώ παράλληλα καταθέτει και μία σειρά από αιτήματα προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά.
«Τα αιτήματα έχουν προκύψει ύστερα από διαβούλευση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας μας με εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψη τις υγειονομικές συνθήκες και την οικονομική συγκυρία» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr